Eind December 2014:

We gaan in 2016 naar de Carieb! Het staat al heel lang op ons verlanglijstje. We zijn nu nog sprankelend en gezond. We gaan ervoor. Ons besluit staat vast!

We vertellen het aan onze kinderen en later aan onze ouders en familie. De reacties zijn enthousiast en soms wat onwennig. Daar heb je Mar en Jaap weer… Tegenwoordig kijken ze nergens meer van op. Hoe zou dat nou komen?!

Al gauw ligt er een blocnote op de kaartentafel waar we alles opschrijven wat ons te binnen schiet. Op onze leeftijd is dat prettig: hoef je er niet meer aan te denken en kun je er later een mooi georganiseerde lijstjes van maken. De lijst wordt al gauw langer en langer.

De volgende hobbel is het te vertellen aan onze werkgevers. Gelukkig werken ze mee. We kunnen onbetaald verlof opnemen.

Via internet kunnen we aan de juiste waterkaarten en overzeilers komen. We leggen ze open op tafel. Wauw, stel je voor dat we daar heen mogen varen. We dromen samen even boven al die kaarten.

We kopen er ook allerlei pilots bij die informatie over het land, de plaatsen en havens geven. Over stromingen, orkaanseizoenen, heersende windrichtingen en passaatwinden.

We lezen van andere schepen allerlei reisverslagen. Super!

We hebben er zin, maar we hebben nog veel voor te bereiden. Jaap heeft onze waslijst, van de kaartentafel, geordend en overzichtelijk gemaakt door alles per maand in te delen. De wintermaanden zitten goed vol, want in mei willen we uitgerust kunnen vertrekken.

Een lijst met bijna twee honderd to do punten. Het wordt een dagtaak.

Eén van de eerste dingen die we opgepakt hebben zijn de inentingen. Vroeg starten, dan kunnen we in Nederland ook de herhalingsprikken halen.

We informeren bij het Havenziekenhuis, the Travel Clinic in Rotterdam. Daar word je trouwens supergoed en heel vriendelijk geholpen. We krijgen behoorlijk wat prikken. Inentingen tegen Hepatitus A en B, Rabiës, Buiktyfus, Dyfterie, Teatnus, Poliomeyelitis, Gele koorts. Enkele moeten een paar keer worden herhaald. Inentingen tegen ziektes, sommige waar we nog nooit van hebben gehoord. Allerlei cocktails, nee niet van die lekkere, maar eentje die je in je arm krijgt ingespoten. Mar wilt altijd als eerste geprikt worden, is ze er tenminste van af…

IMG-20150423-WA0000

Oeps, best pijnlijk en je bent er soms écht niet lekker van! Ons toewensen van enge ziektes heeft ook totaal geen zin meer..
Ook krijgen we informatie over Malaria, Dengue, Chikuguya.

Geïmpregneerde muskietennet schaffen we aan voor op de Carieb, we willen natuurlijk niet gestoken worden door de sloeberdeboebies.

Medicijnen en EHBO koffers controleren we. Veel aanwezige medicijnen zijn nog ongeopend, maar over de datum. Dus gaan we langs de huisarts om vroegtijdig medicijnen bij te bestellen en te kopen.

Onze kinderen denken met ons mee en vinden op internet een cursus, perfect voor ons. In Antwerpen gaan we binnenkort voor een hecht en spalkcursus. Als er onderweg met één van ons beide iets gebeurd, moeten we ons alleen op de oceaan kunnen redden. Kun je niet even snel langs de dokter.

Bij de OceanPeople volgen we een EHBO cursus en overlevingscursus op de Maasvlakte.

Tandarts raadplegen voor wat te doen bij kiespijn, noodvullingen en etc.

Daarnaast moet het schip tip top in orde zijn. Gaan we onze route gedetailleerd plannen en wat nog meer nodig is. Hieronder voorbeelden van wat de afgelopen tijd hebben gedaan en komende tijd nog gaan doen..

 

Ons schip:

De watermaker: Deze heeft Jaap helemaal uit elkaar gehaald , gereviseerd en werkt nu weer. Wel super dat je van zout water zoet kan maken. Als je ’t proeft heb je water zonder een smaakje.

Houtwerk buiten extra lakken, klusje voor Mar. Want zout water en UV doet het houtwerk geen goed.

Schroefasdynamo poelie vervangen.

IMG-20150217-WA0005    20150215_143537 klein

Epirb vervangen.

Grabbag controleren en aanvullen.

Dekverlichting vervangen door LED.

Noodsignalen (vuurpijlen, fakkels, rookpotten) nakijken en vervangen.

IMAG1595

Reddingsvlot laten keuren. Hele klus, want die kunnen we met z’n tweetjes net tillen en om hem dan van boord te krijgen…. Als de nood aan de man is kun je hem zo overboord kieperen, maar nu moet je schuifelend over het dek hem voorzichtig op de steiger zien te krijgen en dan nog de auto in. Na keuring besloten het vlot te vervangen. Helaas, maar veiligheid voor alles!!

IMAG1562

Klein 5ltr. duiksetje erbij kopen, voor nood ( bijvoorbeeld touw in de schroef) of controle onderwaterschip.

Alle zeilen nakijken en een Gennaker (120m2) kopen om sneller te lopen bij licht weer. Met een slurf om hem makkelijker binnen te halen. Samen zo’n groot zeil naar beneden krijgen is haast niet te doen. Nu trek je de slurf eroverheen, net als bij de MPS, voor familie het bekende GGZ. (grote gekleurde zeil)

Zeilen controleren

Zeilen controleren

Spiboom verlengen.

Lijnen nakijken, wassen en eventueel vervangen .

Rocna anker van 40 kilo aanschaffen, ketting deels vevangen en de ankerrollen aanpassen. We gaan veel ankeren en dan is het belangrijk dat het schip goed blijft liggen. (slaapt aanzienlijk beter) Het anker werkt prima en Mar kan hem eenvoudig laten zakken en weer bergen.

Loodaccu’s worden vervangen door Lithium. Een hele klus, zijn we bijna een maand mee bezig geweest. Maar dan heb je ook wat! Tevens bij de boegschroeven (Novatrix heeft twee tunnels) een extra accu geplaatst en startaccu motor vervangen.

Naar onze communicatiemiddelen kijken we ook even goed. Nieuwe sateliettelefoon aanschaffen om te kunnen bellen, maar ook te kunnen mailen/gripfiles/weerkaarten ophalen.

Spareparts , zoals oliefilters etc. kopen voor de motor (laat dat maar aan Jaap over!). Er is geen betere raad dan voorraad.

Lieren uit elkaar halen, controleren/reviseren en weer terugplaatsen. Het zijn er 14, ga daar maar aanstaan! Vooral de twee grote lieren uit de kuip is een heel gesjouw.  Behoorlijk karweitje, maar onze samenwerking werkt als een tiereLier.

Hellingen in maart, afspreken en voorbereiden.

Welke dek/zonnetenten hebben nodig in het Caribisch gebied, zodat je toch nog over het dek kunt lopen, zonder brandblaren op te lopen? We hebben er enkele in zeilzakken in ons huisje liggen.

Schroef kleine buitenboordmotor vervangen.

Extra rubberboot meenemen.

Toiletafsluiters vervangen.

Nieuwe schroef geplaatst. Leuk klusje onder water. Eén keer trekken aan lijn oude schroef omhoog, Twee maal trekken, nieuwe schroef laten zakken.

IMG-20141002-WA0000

Watertank door de mangaten met hoge druk spuit schoonmaken.

Nieuw achtertoilet aanschaffen.

Luchthappers voor in de dakluiken naaien.’s Middags staat er op de Carieb een behoorlijk windje en die luchthappers kunnen voor wat verkoeling binnen zorgen.

Zonnetent/bimimie of schaduwnet voor in de kuip  naaien. We hopen daar een beetje schaduw van te krijgen.

Nederlandse vlaggen kopen. Er zullen er best wat sneuvelen.

Schip uitzoeken: wat neem je mee en wat niet?:

Alle vakken aan boord gaan we uitzoeken, want als je aan boord woont sleep je steeds meer aan boord. Waarschijnlijk hebben we heel veel niet echt nodig. Gelijk maken we natuurlijk alles schoon.

 

Route:

Grofweg plannen en later indelen zodat onze kinderen ongeveer weten waar we zullen zijn om eventueel naar ons te vliegen en mee te kunnen genieten van ons avontuur. We weten nu al dat we onze kinderen ( ouders en familie) vreselijk zullen missen.

Lezen van reisverslagen voor info over het te varen gebied zoals mooie plekken om te ankeren, in en uitklaren, locaties.

Verzekeringen voor onszelf en voor het schip. Best lastig voor het Caribisch gebied.

Onze thuishaven inlichten i.v.m. huidige ligplaats, die we graag willen behouden.

Administratie: bijhouden wat er jaarlijks in en uit gaat, welke betalingen automatisch gaan en welke niet.

Abonnementen opzeggen.

Eigen mobiele tel. abonnementen voor vertrek aan laten passen.

Wat doen we met de auto?

Scooter verkopen.

Proviandlijst aanpassen, inslaan en kijken waar we het proviand weer kunnen aanvullen.

Bij keurslager informeren over inblikken van vlees.

’n Eigen website met onze zoon maken.

Mar d’r moeder leren internetten, zodat ze ons via de website kan volgen.

 

Je kan dan wel bedenken om leuk naar de Carieb te gaan. Als je heel de waslijst heb doorgewerkt ben je wel aan vakantie toe!

Ach, het geeft wel een lekker gevoel als je weer wat af kunt strepen.

Daarnaast gaat het werken op je werk gewoon door.