Bonjour, zegt een medewerker van het havenkantoor en helpt ons vriendelijk op weg bij het inklaren. Gewoon lekker even achter de computer zelf je gegevens invullen, in een paar minuten gepiept. Kosten zijn slechts vijf Euro. Have a nice day, want hij had intussen wel in de gaten dat Frans niet onze moedertaal is. We zijn aangeland op Martinique, één van de Franse eilanden op de Carib. Niet alleen, we liggen met vele tientallen schepen voor anker bij Marin. We hoorden het al dagen, zelfs eilanden terug, op Martinique kun je weer proviand inslaan! De afgelopen maanden, zeg maar vanaf de Canarische eilanden, is het lastig geweest. De winkeltjes waren donker, keuze was minimaal en de prijzen waren absurd hoog. We hebben weleens uitgelegd dat we alleen twee flessen frisdrank wilde kopen en niet heel de winkel wilde overnemen… maar dat werd niet begrepen geloof ik. We wisten dit van te voren en hadden in Santa Cruz fors ingeslagen. Hier hebben ze werkelijk alles weer in overvloed en tegen normale Europese prijzen, in Euro’s. De Novatrix ligt weer wat dieper, we kunnen weer weken vooruit. Napoleon bedankt!