In de periode dat het zeewater écht warm wordt (28 tot 30 graden Celsius) is het niet veilig in de Caribbean. In deze periode, vanaf juni tot en met november ontstaan er tropische stormen die zich kunnen ontwikkelen tot Hurricanes of Cyclones. In zuidoost Azië worden ze Typhoons genoemd. Hurricanes worden ingedeeld in categorieën 1 tot en met 5 volgens de Simpsons schaal. De windsnelheden zijn ongekend hoog, absoluut niet te vergelijken met een storm zoals wij die in Nederland kennen. Wij hebben het over een storm bij windkracht 9, het waait dan 43 knopen (75km/h) of harder. Windkracht 12 is het vanaf 64 knopen (117km/h).
Een Hurricane categorie 1 begint bij 64 knopen, een categorie 5 Hurricane heeft windsnelheden boven de 134 knopen (248km/h)…..
Zover gaat onze windmeter niet, dit zijn werkelijk onvoorstelbare windsnelheden. Een dergelijk weersysteem heeft naast de extreme wind nog meer verwoestende krachten achter de hand. Zo ontstaan er b.v. forse variaties in de waterstand, enorme golven en er vliegen losgewaaide delen door de lucht.
Vrijwel alle jachten verlaten in bovengenoemde periode het risicogebied naar het noorden of naar het zuiden. Wij uiteraard ook, half mei vertrekken wij richting Bermuda om via de Azoren terug naar het vaste land van Europa te zeilen. Uiteraard blijven er toch enkele schepen, met name van de locale bevolking, in het gebied achter. Deze schepen zullen bij een Hurricane waarschuwing ondergebracht worden in een zogenaamd Hurricane hole. Vandaag liggen wij bij zo’n hole, Marigot Bay, aan de oostzijde van st Lucia. Deze beschutte baai, omgeven door mangrove bossen, heeft in de pilot twee stippen van de vier gekregen. Er bestaat namelijk gevaar voor rondvliegende onderdelen van huizen hier en de waterstand kan fors gaan variëren. Volgens diezelfde pilot is de baai ook snel overvol met schepen. Er is overigens maar één hole met vier stippen, Port Egmont op Grenada, maar daar heeft Hurricane Ivan in 2004 een flinke deuk geslagen in de reputatie “almost perfect shelter”. Op tijd wegwezen dus, ook in het paradijs kan het spoken.