Elk vaargebied heeft zo z’n eigenaardigheden. De Carib is hierop geen uitzondering. Elke dag voor anker, de krachtige zon, het warme zeewater en de stevige wind vragen om wat specifieke Carib aandacht.
Voor anker: Jachthavens of een kade om af te meren zijn een uitzondering. En als ze er zijn maak je er liever geen gebruik van i.v.m. de swell en de hitte in de haven. Dus lekker voor anker. Geen probleem maar wel de zonnepanelen goed schoon houden en als het een tijdje bewolkt blijft de generator even laten lopen. Goed op het waterverbruik letten want bijtanken is er niet bij. Regenwater opvangen voor de was helpt flink want de wasmachine is een grootverbruiker.
De zon: UV factor ruim boven de 10 dus veel materialen vergaat waar je bij staat. Afdekken en zonnetent plaatsen dus. Verder zoveel als mogelijk ventileren en uitkijken dat je je voeten niet verbrand op het hete dek.
Het warme zoute water: Dit is serieus een zorg. Lekker om in te zwemmen maar zo agressief. Er moet dus veel gepoetst en gesmeerd worden. Door de spray tijdens het zeilen komt het zout overal dus regelmatig spoelen. Het warme water en de zon veroorzaken ook een snelle aangroeit van het onderwaterschip. Regelmatig met een borstel te water dus om het bij te houden. De schipper met een baard is OK maar de boot niet! Zinkanode’s vervangen, waterinlaatroosters vrij houden, schroeven schoonmaken. We liggen heel wat in het water.
De stevige wind: Eigenlijk wel fijn die wind, prima zeilcondities en lekker verkoelend alleen moeten we er ’s nachts geregeld uit. Ons anker en de zware ketting houden de Novatrix prima op z’n plaats, het probleem zijn de boten voor ons… Te weinig ketting gestoken, te klein ankertje en dan is het feest in de ankerbaai. Zo is het overal wat, dit jaar in ieder geval geen sneeuw ruimen en ijsvrij houden.