Allereerst hartelijk dank voor de vele steunbetuigingen die we hebben mogen ontvangen. Hartverwarmend!! Na wederom, voor Marjolein de vijfde maal in enkele weken, de oceaan overgestoken te hebben zijn we weer aan boord van de Novatrix. We gaan proberen de draad weer op te pakken. Voor het vertrek hebben we ons schip, na wat speurwerk, ondergebracht in een zo veel als mogelijk beschutte haven. Ook hier hadden we, zoals eerder beschreven, te maken met swell. Om te voorkomen dat de Novatrix zelfstandig een alternatieve ligplaats ging zoeken hebben we alle landvasten en mooring lijnen twee of drievoudig uitgevoerd. Op de plaatsen waar de lijnen mogelijk zouden gaan schavielen hebben we slangen over de lijnen geschoven. Om de steigerbolders hebben we kettingen gelegd ook om te voorkomen dat de lijnen door de constante beweging hierop zouden doorschuren. Uiteraard alle afsluiters gesloten, drinkwaterpomp uit, onnodige elektrische apparaten uit, dingy aan dek, losse spullen naar binnen, tent over de kuip, vallen om de voorzeilen gewikkeld etc. etc.

????    ????   20170105_085513

De overgang naar Nederland was enorm. Uiteraard emotioneel, maar ook het verschil in temperatuur van zo’n 30 graden was fors. Tevens viel, zeg maar overviel, het ons hoeveel keuze wij in NL hebben in de winkels. Alles ligt er gewoon en per product mag je ook nog kiezen uit diverse merken. Bijzonder om zo’n thuisland te mogen hebben. We gaan de Novatrix snel weer vaarklaar maken en onze reis vervolgen.