Afgelopen maanden hebben wij hoofdzakelijk naar het zuiden gestuurd. Tijdens de oceaan oversteek, de afgelopen weken, was onze koers echter pal west. Bij dergelijke koersen gaat de tijd aan de haal… In Nederland, waar wij met elkaar alles tot op de minuut proberen te regelen, is dit bijna onvoorstelbaar. Zelf had ik dit tijdens mijn reizen als servicemonteur al eerder mogen ervaren. Lastig, zeker als je de datumgrens aan de andere zijde van de wereld overgaat waarbij niet alleen met uren maar zelfs met dagen wordt geschoven. Maar ook leuk om te zien dat iets wat in beton lijkt gegoten helemaal niet zo’n vast gegeven blijkt te zijn.
Onze aarde is rond en we hebben hem netjes verdeeld in 360 graden. 180 naar het westen en 180 naar het oosten. Eén maal rond, 360 graden, is 24 uur.
Elk uur is dus 15 graden. Mindelo op de Cabo Verde ligt op 25W, Tobago ligt op ruim 60W. Verschil van 35 graden, kregen dus ruim twee uur cadeau tijdens de oversteek. Nederland ligt overigens op gem. 5 graden Oost. Verschil van 65 graden dus ruim 4 uur. Door de indeling van tijdzone’s hebben we momenteel 5 uur tijdverschil met het thuisfront.
Tijd, zo zacht als boter. En de boter is heel zacht op Tobago bij 35 graden Celsius.