Getijdestroom is een fenomeen wat zich dag na dag herhaalt. Niet elke dag op dezelfde tijd, maar ruwweg elke dag een uurtje later. Ook niet elke dag even sterk. Dit heeft alles te maken met de maanstand zoals eerder beschreven. Getijdestroom is heerlijk voorspelbaar in tegenstelling tot de windkracht of windrichting. Het is dus een betrouwbare partner tijdens het varen hier door het Engels kanaal. Het stroomt in dit gebied flink waardoor het zeker de moeite waard is te berekenen wanneer het water zich in welke richting verplaatst. Gezellig na het ontbijt uitvaren is er daardoor in dit vaargebied vaak niet bij, je wordt geleefd door het tij. Door de enorme hoeveelheid water wat door deze trechter heen en weer wordt geperst ontstaan er op diverse plaatsen gebieden die erg wild zijn en beter gemeden kunnen worden. Deze gebieden staan op de waterkaarten duidelijk aangegeven en zijn in de pilots goed beschreven. Ook als de wind tegen de stroom staat wordt de zee snel wild. Korte s
teile golven met brekers zijn het gevolg. Beetje puzzelen dus, zes uurtjes stroom mee, bij de kentering rond de kaap, tijdens de stroom tegen periode over de goede boeg zeilen, tijstop maken.
Zo laten we ons richting thuishaven spoelen. Vanmorgen om 03:00 BZT vertrokken van Cowes richting Dover. Kijken of we het zogenaamde “dubbel tij” kunnen pakken waarbij we acht in plaats van zes uurtjes stroom mee hebben.