De oceaan is diep, echt onvoorstelbaar diep. Op de kaarten staan de dieptes ingeschreven. 2000m, 3000m, 4000m. Wij hebben niet de apparatuur aan boord om het te controleren. Onze dieptemeter kan de reflectie van de bodem niet meer horen als het dieper wordt dan 125m. Het continent Europa ligt uiteraard boven water. De overgang van het continent naar de oceaanbodem is opmerkelijk steil in de Golf van Biskaje. Van een paar duizend meter diepte gaan we, over een korte afstand, terug naar 120 meter. De dieptemeter gaat het weer doen, we varen het Continentaal plat op. Niet iedereen en alles vindt dit leuk… De oceaandeining bijvoorbeeld, het best te vergelijken met een eindeloos duin landschap waar kleine schepen in de dalen tot het puntje van de mast kunnen verdwijnen, past niet op dit ondiepe water. Er ontstaat bij de overgang een grillig golfpatroon. Vandaag echter is de oceaan vrijwel vlak, we kunnen onopgemerkt het Continent op klimmen.