Columbus achtervolgt ons al de hele tijd tijdens ons rondje Atlantic. In feite is hij ons voorgegaan, ruim vijf eeuwen geleden, in een tijd dat niet iedereen er van overtuigd was dat de aarde wel eens rond zou kunnen zijn. Overal onderweg duikt zijn naam op. Zo worden er nog jaarlijks Columbus feesten gevierd op Porto Santo en Madeira. In de haven van Funchal, op Madeira, ligt ook een replica van de Santa María (lengte van 24 meter). Maar ook op de Canarische en de Kaapverdische eilanden is hij beroemd. In de door hem ontdekte nieuwe wereld is hij wat minder gevierd maar dat heeft misschien met de wijze te maken waarop men in die tijd omging met “ontdekt” gebied. Het bleef niet bij een vlaggetje poten. Indien men dit nodig achtte werd de totaal inheemse bevolking van een eiland vermoord tijdens de bezetting. De Portugezen wisten in die tijd al goed om te gaan met de heersende winden op de oceaan. Tijdens hun ontdekkingstochten langs de Afrikaanse kust voeren zij terug via de Azoren op hun dwarsgetuigde schepen. Christoffel had kennis van deze winden en wist keer op keer terug te keren in Portugal en naar het Spaanse hof, zijn opdrachtgever. Van deze winden en stroming hebben wij ook dankbaar gebruik gemaakt tijdens ons rondje alleen konden wij al vertellen over onze ontdekkingen tijdens de reis. Christoffel moest toch echt weer terug naar Lissabon varen wat in mijn ogen een grotere prestatie is dan landen ergens aan de overzijde. Vier reizen heeft hij gemaakt in z’n naar huidige maatstaven korte leven. Hij is 55 geworden. Vanuit Zuid Spaanse havens zeilde hij, net zoals wij gedaan hebben, via de Canarische eilanden en als hij zuidelijker uit wilde komen via de Kaapverdische eilanden naar de overkant. Op de terugreis werden de Azoren aangedaan. De Bahama’s, Cuba, Dominica, Trinidad, Honduras, Panama heeft hij ontdekt en in kaart gebracht. Dat hij echt de eerste Europeaan is geweest is maar zeer de vraag. De Vikingen hebben vanuit Noorwegen, nog eens vijf eeuwen eerder, onder leiding van ene Leif Eriksson, via Groenland ook de oostkust van America verkend. Er zijn aanwijzingen gevonden dat zij uiteindelijk tot in de Carib geweest zijn. Twee jaar geleden hebben we, toen we met de Novatrix, in Oslo lagen, hierover een mooie tentoonstelling gezien in het Viking museum. Jammer dat de Vikingers niets opschreven over hun belevenissen. Columbus krijgt de eer, met of zonder eitje.