Sinds ons vertrek van de British Virgin Islands worden we belaagd door oorlogsschepen. ’s Nachts zijn ze onverlicht, ze zijn niet te zien op de radar, hebben geen AIS en overdag verstoppen ze zich tussen de golven. Zo nu en dan scheert er één langs de boot. Portugese oorlogschepen, een bijzonder giftige en zelfs dodelijke kwal die geen kwal is… Het zijn honderden poliepen die samen een complex “dier” vormen. Een Portugees oorlogsschip heeft een gasblaas waardoor het kan drijven maar, bij gevaar, ook kan duiken. De blaas doet ook dienst als zeil. Het schip kan zelfs laveren tegen de wind in. De blazen, die wij op zee dus zien, kunnen ruim 30 cm groot worden en zijn transparant met een blauw paarse kleur. Onder water hangen meters lange tentakels die gif kunnen spuiten. Verder heeft hij spijsverteringspoliepen en voortplantingspoliepen. De Noordzee is wat te koud voor ze.