Stroom op zee, nee niet die stroom die uit de wandcontactdoos, die volledig ten onrechte veelal stopcontact genoemd wordt, komt. Kan ook natuurlijk maar dan moeten we even de generator starten. Nee, we hebben het hier over het zeewater wat stroomt. Het water op de oceaan staat niet stil. Heel langzaam draait het rond. Op de Noord Atlantisch Oceaan heb je bijvoorbeeld de Labrador stroom met koud water van de pool, de Golf stroom met warm water uit de Carib, de Equatoriale stroom die ons van de Cabo Verde naar Tobago heeft gebracht. Het warme water aan de oppervlakte en het koude water op grote diepte. Zo worden er enorme hoeveelheden energie verplaatst over de wereld wat wij weer terugzien in ons klimaat. Het water stroom niet hard en als je er op vaart merk je er natuurlijk niets van hoewel… Een klein beetje stroom mee, een halve knoop (0,5M/h) is toch best lekker. Op een etmaal is dit 12 Mijl. Kom je per dag toch twee uurtjes eerder aan op je bestemming. Helemaal gratis, d
e wind is ook al gratis. Misschien zitten er daarom wel zoveel Hollanders op het water. Alhoewel, zeilen is de duurste manier om van de goedkoopste vorm van energie gebruik te maken…