We zijn onderweg van de British Virgin Islands naar de Azoren. Een afstand zo groot dat hij op de platte kaart een boogje wordt, omdat nou eenmaal de aarde rond is en niet zo plat als de kaart doet vermoeden. 2200 Zeemijlen, rond de vierduizend kilometer. Van Rotterdam naar de grens van China of als je niet zo thuis bent die kant op van Rotterdam naar Gribraltar en weer terug. Wij doen dit zeilend, niet alleen omdat we op een zeilschip varen maar ook omdat om dergelijke afstanden te overbruggen je een forse hoeveelheid brandstof mee zou moeten nemen. Ruim het dubbele van wat we kwijt kunnen. Tanken onderweg zit er niet in. Een parkeerplaats met een restaurant en een tankstation zijn we nog niet tegengekomen. We moeten het dus doen met wat we meegenomen hebben. Met een beetje geluk aangevuld met verse vis. De Novatrix kan 1000 liter diesel bergen wat voor een zeilschip veel is. De motor gebruiken we als de wind het geheel laat afweten of in geval van nood. Zeilen dus, met een
gemiddelde snelheid van 5,5 knopen, zo’n 10km per uur. Het zou best wat harder kunnen en soms wil de Novatrix ook flink harder maar we doen het rustig aan, stuk comfortabeler en we willen het graag heel houden. Stevig doorlopen of lui fietsend de oceaan over. Maar dan wel dag en nacht door…