Langs de Europese kusten is het mogelijk om van haven naar haven te varen. Dit is zelfs vaak noodzakelijk omdat overnachten buiten de havens niet mogelijk is door getij, bodemgesteldheid of stroming. Na Santa Cruz op Tenerife heeft de Novatrix alleen even aan de steiger gelegen op Grenada toen wij terug moesten naar Nederland. Ons anker heeft dus overuren gemaakt. Waar ankeren niet mogelijk is door bijvoorbeeld extreme diepte of een rotsbodem liggen we vast aan een mooring. Een mooring bestaat uit een fors betonblok op de bodem verbonden aan een drijver. Aan de drijver zit een lus of oog waaraan afgemeerd kan worden. Deze moorings zijn helaas niet allemaal even goed onderhouden dus we controleren de verbindingen met duikbril en snorkel na aankomst! Er zijn overigens wel wat mogelijkheden om een haven aan te doen, maar vaak zijn ze druk en vooral heet. Voor anker vinden we gewoon lekkerder. Weken soms maanden achtereen geen haven, geen waterslang op de steiger en geen 230V wal
aansluiting. Geen probleem, de 24V ruim 400Ah lithium accu wordt netjes bijgeladen door de zonnepanelen, de schroefasgenerator, en de windgenerator. Als de zon of de wind het laten afweten starten we de generator even. Met de 1400L drinkwater die we kunnen inslaan kunnen we heel lang vooruit. Zeker als we zo nu en dan wat regenwater opvangen om b.v. de was mee te doen. Ook met het gas kunnen we lang vooruit. Dankzij de 3,5kVA omvormer koken we vaak elektrisch (op zonne-energie) en sparen hiermee veel gas uit. Selfsupporting dus, een goed gevoel. We missen alleen een moestuintje…