Soms is het vakantie en soms is het reizen. Nu is het reizen met de Novatrix voor ons ook vakantie dus het loopt lekker door elkaar heen. Geregeld krijgen we vragen over onze reisplanning. Waarom gaan jullie soms hard en waarom blijven jullie hangen daar?
Het antwoord op deze vragen is wat complexer dan het in eerste instantie lijkt. Natuurlijk blijf je langer op leuke, prettige plaatsen, maar er zijn meer factoren die bepalen wanneer de trossen losgaan of het anker opgehaald wordt. Een belangrijke is de einddatum van onze reis maar verder bepalen diverse zaken de planning. Hieronder wat voorbeelden.
Het weer: Verkeerde windrichting, harde wind of heftige golven kunnen een reden zijn om nog even wat langer te blijven. We liggen dan “verwaaid”.
Orkaan seizoen: In de Carib kan het vanaf Juni tot November flink te keer gaan. Dusdanig dat de verzekering een schip in de Carib, in deze periode, niet wil verzekeren. Ook dit is een bepalende factor.
Heersende winden en seizoen invloeden: Over meerdere jaren bekeken zit er een bepaald patroon in het weer. Met name het patroon in de heersende windrichting is bepalend voor het vertrekmoment. De Passaat is hier een voorbeeld van.
Financiën: Havens zijn over het algemeen duur als je met een schip van 15 meter aankomt. Natuurlijk doen we geregeld een haven aan om even water in te slaan, veilig te liggen, makkelijk boodschappen te doen etc. Maar helaas bepaalt het havengeld mede het vertrektijdstip.
Mogelijkheid te ankeren: Voor anker liggen vinden wij prettig. Op een plaats waar het anker lekker houdt en niet al te veel swell (oceaandeining) loopt zal je ons wat langer zien liggen.
Het weer doorgaan kan ook getriggerd worden door factoren als rook door (bos)branden, herrie, stof, drukte of gewoon nieuwsgierigheid naar wat er achter de horizon ligt…