De Novatrix is ons huis, ons thuis en ons vervoersmiddelen op deze reis. We gaan er van uit dat als wij goed voor haar zorgen zij ons niet teleur zal stellen. Intussen wonen en reizen we al meer dan tien jaar samen en we kennen elkaars zwakke en sterke punten. Goed voor haar zorgen betekend veel onderhoud. Dagelijks wordt er gewassen, gedweild, gezogen, gezeemd en gepoetst, het zogenaamde verzorgend onderhoud. In feite een soort van verkapte inspectiebeurt want tijdens deze werkzaamheden wordt er nauwkeurig gekeken of er iets mist, loszit of versleten is. De verzorgende beurt gaat dan ook vaak naadloos over in een correctieve beurt waarbij de geconstateerde afwijkingen hersteld worden. Los van het poetsen wordt de Novatrix van het topje van de mast tot het puntje van de kiel geïnspecteerd. Door met regelmaat te inspecteren herken je veranderingen en is het mogelijk in te grijpen voor het fout gaat. Voor het preventieve onderhoud wordt, afhankelijk van de interval, dagelijks, wekelijks of maandelijks tijd vrijgemaakt. Smeren, olie verversen, filters schoonmaken, warmtewisselaars reinigen en dergelijke. Tijdens een reis als deze wordt het schip intensief gebruikt met wisselende omstandigheden en in een warme, natte en zoute omgeving. Het onderhoud is daarom een wezenlijk onderdeel van de reis. Om het onderhoud goed uit te kunnen voeren vaart een goed set gereedschap en een magazijn aan onderdelen mee. Zelfredzaamheid staat aan boord van de Novatrix hoog in het vaandel.

In feite is er voor de schipper dus niet zo veel veranderd vergeleken met z’n andere leven… Ook een Metro is een intensief gebruikt, kostbaar object met veel kwetsbare techniek aan boord. Ook een Metro wordt met zorg onderhouden om een lange, zorgeloze reis te garanderen. Denk alleen niet dat hij blijft drijven.