Op het water spreken we over Knopen en Zeemijlen. De (kilo)meters hebben we achtergelaten in de haven. Gisteren 45 Mijl gevaren met gemiddeld 7 knopen…. Hoe zit dat met die Zeemijlen en Knopen?
In de eerste plaats mogen we de Zeemijl niet verwarren met de Landmijl. Deze is namelijk een stuk korter. De Landmijl is 1609m terwijl de Zeemijl 1852m lang is.
De zeemijl is zo gek nog niet: Over onze aarde zijn zogenaamde grootcircels geprojecteerd. Deze lijnen heb je vast wel eens gezien op een wereldbol. Van de evenaar naar de polen is de aarde verdeeld in 90 stukken, 90 graden. De hoek tussen de evenaar en de pool is immers 90 graden. De afstand tussen twee willekeurige opeenvolgende graden is 60 zeemijl. Een zeemijl is dus 1/60 deel van een booggraad. (een boogminuut)
Onze thuishaven ligt op 52 graden, hier in Spanje zitten we nu op 42 graden. Tien graden verschil dus 10 maal 60 is 600 Zeemijl hemelsbreed naar het zuiden.
Dat is lekker afpasseren op kaart.
Een knoop is een Zeemijl per uur. Ook de windsnelheid wordt op het water in knopen aangegeven. Gisteren hadden we een Noorden windje van zo’n 20 knopen. We gingen naar het zuiden dus wind mee. Aan dek voelden we maar een windje van 20 min 7 is 13 knopen. (windkracht 4) De schepen die we tegenkwamen met een noordelijke koers hadden aan dek een wind van 20 plus 7 (windkracht 6)
Dat rekent dus makkelijk voor ons die Zeemijlen en Knopen.
Wat is nou een kabel… Een kabel is 1/10 deel van een Zeemijl. En dat is nou weer een beetje jammer.